
Evet... Bu yaz kışlıklarımı yapmak gerçekten çok eğlenceli. Özellikle domatessss 1 tl olmuşken :) Gellllll vatandaş gelllllll, ucuzluğa gelllllll.... Ayşen Gruda görse kaçırmazdı bu domatesleri... Gelllll....
Ben yaz kış yemeklerde domates kullanma taraftarı biriyim. Birazcık damak tadımı seviyorum galiba... Ya da... Tamam itiraf, birazcık değil, damak tadımı baya seviyorum. :)
Buarada şişe biraz koyu, farkındaysanız. Çünkü ben bunu biraz fazla kaynattım. Bildiğimiz sulu salça oldu. Bir de leziz..... Offf offf, anlatamam. Gelelim mi tarife, ne dersiniz? Tamam tamam geçiyorum tarifime...
Sahi bu tarife 2 küçük cam kavanoz çıktı, bilginize..
MALZEMELER:
5 kg domates, göz kararı tuz..Su mu ? Asla eklemeyin:)
YAPILIŞI:
Domatesleri normal boyut kesin. Keserken kesmeniz gereken yerleri kesmeyi unutmayın aman ha, çürük çarık, sap kısmının altı vb... Tamam büyükçe tenceremize hepsiniz kestiniz, müthişsiniz. Şimdi diğer aşamaya geçebilirsiniz. Yani tencereyi ocağa koyup kaynamasını beklemek.. Sık karıştırmadan arada yerınızden kalkıp karıştırmak.... Karıştırmak.... Karıştırmak.... Evet hemen olmayacak... Suyu kalmayana kadar bu işlemi yaparsanız benimki gibi salça kıvamında bir domates suyu elde ederseniz. Az kaynatırsanız sulu olur. İkisi de tercih meselesi. O kısmı size bırakıyorum. Sonra hani el blendırları var ya, parçalayıcı olan, ya şu sopa gibi olan hani... İşte onunla blendırlayın karışımızını. Ocaktan almaya yakın göz kararı tuz ekleyin ve 1 dakıka kaynasın ki , sıcakken kavanozlara koyun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatmayı unutmayın. Ardından cam şişenizi ters çevirin ve sabaha kadar şişelerinize dokunmayın. Sabah zaten soğuyacaktır. Peki işiniz bitti mi? Malesef bitmedi. Ohooooo demeyin, kışın ortasında hormonsuz ve ucuzdan domates suyunuzu yediğinizi düşünün, süreç yormuyor o zaman:)
Evet en son kapaklara tıklayın, bakın. Şişmişse kapak, o domates suyunun ömrü kısa, kısa sürede bitirin. Tıklarken de çok ses gelmemeli, geliyorsa sıkıntı. Ama size kapağın atmaması adına bir tüyo vereyim, hadi yine bendensiniz. Kapakları yeni alın arkadaşlar, eski kapaklarınızı kullanmayın. O zaman kapağın atma riski azdır.
Saklama kısmı da , balkona su alacak yere koymadığınız sürece, ev koşullarında bir kutuya veya dolaba koyarak muhafaza edebilirsiniz kavanozlarınızı. Yani buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Hadi afiyet olsun:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder