Evet karşınızda tam tarif , fellah köftesi.. Ben bu köfteyi öğrenip ilk yaptığımda 7. sınıf öğrencisiydim. Ki bence iyi ki de öğrenmişim :) Şimdi gelelim bu isim bolluğunda yüzen köftemizin öyküsüne..
Yemeğin adını verdiği fellah kelimesi; çiftçi, Mısır köylüsü ve Arap anlamlarına geliyor. Fellah köftesi, hemen hemen bütün yörelerimizde bilinmesine rağmen daha çok Adana, İskenderun, Hatay, Mersin, Elazığ civarında daha sık karşımıza çıkıyor.
Bu tarifimden 8 kişilik porsiyon çıkar... Evet... Şimdi geçelim yapılışına :)
Malzemeler:
- 1 su bardağıköftelik ince bulgur
- 1,25 ( 1 tam 1/ 4 :) ) su bardağısıcak su
- 1/2 su bardağı + 2 yemekkaşığı tam buyday unu ( normal un da olur tabii ki)
- 1 adet yumurta
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1/2 çay kaşığı toz karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
Köfteler için:
- 1 litresu
Haşlamak için:
- 1 yemekkaşığı zeytinyağı ( bunu 1/2 çaybardağı gibi büyük miktarda kullananlar da var)
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 yemekkaşığı nar ekşisi
- 1/2 su bardağırendelenmiş domates(rondodan geçirilmiş)
- 1 tatlı kaşığıbiber salçası
- 2 dişrendelenmiş sarımsak
- 1 çay kaşığıtuz
- 1 çay kaşığıkarabiber
- kıyılmış maydonoz ( 6 dal)
- yarım çaybardağı su
Sosu için:
Yapılışı:
- İnce bulguru bir kabın içerisine aktarın ve üzerine sıcak su ilave edin.
- Streç filmle üzerini kapatarak bulgur şişene kadar bekletin.
- Şişen bulgurun içerisine 1 adet yumurta ve 1 yemek kaşığı biber salçasını ilave edin. unu da azar azar ilave edere yoğurmaya başlayın
- Tuz ve karabiberi ekleyerek bütünleşene kadar güzelce yoğurun.
- Elinizi hafifçe ıslatın. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladıktan sonra orta kısmına parmağınızla bastırarak bir çukur açın. ( Elinizi ara ara ıslatarak elinize yapışmayı önleyebilirsiniz) ( Boyut fındıktan biraz büyük aman dikkat )
- Şekillendirdiğiniz köfteleri hafif unlanmış bir kabın içine aktarın ve güzelce harmanlayın. ( ama köftelerinizin şeklini bozmayın)
- Tencerede kaynayan suyun içerisine köftelerinizi atın ve yumuşayana kadar tam 15 dakika haşlayın.
- Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla süzdürerek borcamın içine alın.
- Sosu için bir tavanın içine zeytinyağı ve biber salçasını alın. Üzerine rendelenmiş ve rondodan geçirilmiş 1/2 su bardağı domatesi( ya da hazır domates suyunu ) ekleyin.
- Kıvamı hafif yoğunlaşınca 2 diş rendelenmiş sarımsak, pulbiber, karabiber ve 1 çay kaşığı da tuz ilave ederek karıştırın.
- Altını kapatmadan kıyılmış maydonozu da ekleyin yarım dakika tavada döndürün.
- Ocağı kapatın ve nar eşsisini de ekleyip karıştırın ki sosunuz hazır.
- Ardından hazırladığınız sosu üzerine gezdirin ( şu sıcak şu soğuk olacak gibi kurallar yok, ikisi de sıcak olabiliyor soguk da olur hiç problem yok) ve güzelce karıştırın.
- Servis tabağına alın ve dilerseniz ince kıyılmış maydanozlar da serpebilirsiniz.
- Afiyet olsun :))

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder