14 Mayıs 2020 Perşembe

Fellah Köftesi = Kürt Köftesi = Sarımsaklı Köfte = Bulgur Köftesi = Zeyitli Köfte

Evet karşınızda tam tarif , fellah köftesi.. Ben bu köfteyi öğrenip ilk yaptığımda 7. sınıf öğrencisiydim. Ki bence iyi ki de öğrenmişim :) Şimdi gelelim bu isim bolluğunda yüzen köftemizin öyküsüne..


Yemeğin adını verdiği fellah kelimesi; çiftçi,  köylüsü ve Arap anlamlarına geliyor. Fellah köftesi, hemen hemen bütün yörelerimizde bilinmesine rağmen daha çok , İskenderun,  civarında daha sık karşımıza çıkıyor.

Bu tarifimden 8 kişilik porsiyon çıkar... Evet... Şimdi geçelim yapılışına :) 

Malzemeler: 

    Köfteler için:

  • 1 su bardağıköftelik ince bulgur
  • 1,25 ( 1 tam 1/ 4 :) )  su bardağısıcak su
  • 1/2 su bardağı + 2 yemekkaşığı tam buyday unu ( normal un da olur tabii ki)
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı toz karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

    Haşlamak için:

  • 1 litresu

    Sosu için:

  • 1 yemekkaşığı zeytinyağı ( bunu 1/2 çaybardağı gibi büyük miktarda kullananlar da var) 
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 yemekkaşığı nar ekşisi
  • 1/2 su bardağırendelenmiş domates(rondodan geçirilmiş)
  • 1 tatlı kaşığıbiber salçası
  • 2 dişrendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığıtuz
  • 1 çay kaşığıkarabiber
  • kıyılmış maydonoz ( 6 dal) 
  • yarım çaybardağı su

Yapılışı: 

  1. İnce bulguru bir kabın içerisine aktarın ve üzerine sıcak su ilave edin.
  2. Streç filmle üzerini kapatarak bulgur şişene kadar bekletin.
  3. Şişen bulgurun içerisine 1 adet yumurta ve 1 yemek kaşığı biber salçasını ilave edin.  unu da azar azar ilave edere yoğurmaya başlayın
  4. Tuz ve karabiberi ekleyerek bütünleşene kadar güzelce yoğurun.
  5. Elinizi hafifçe ıslatın. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladıktan sonra orta kısmına parmağınızla bastırarak bir çukur açın. ( Elinizi ara ara ıslatarak elinize yapışmayı önleyebilirsiniz) ( Boyut fındıktan biraz büyük aman dikkat )
  6. Şekillendirdiğiniz köfteleri hafif unlanmış bir kabın içine aktarın ve güzelce harmanlayın.  ( ama köftelerinizin şeklini bozmayın)
  7. Tencerede kaynayan suyun içerisine köftelerinizi atın ve yumuşayana kadar  tam 15 dakika  haşlayın.
  8. Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla süzdürerek borcamın içine alın.
  9. Sosu için bir  tavanın içine  zeytinyağı ve  biber salçasını alın. Üzerine rendelenmiş ve rondodan geçirilmiş 1/2 su bardağı domatesi( ya da hazır domates suyunu )  ekleyin.
  10. Kıvamı hafif yoğunlaşınca 2 diş rendelenmiş sarımsak,  pulbiber, karabiber ve 1 çay kaşığı da tuz ilave ederek karıştırın.
  11. Altını kapatmadan kıyılmış maydonozu da ekleyin yarım dakika tavada döndürün.
  12. Ocağı kapatın ve nar eşsisini de ekleyip karıştırın ki sosunuz hazır. 
  13. Ardından hazırladığınız sosu üzerine gezdirin ( şu sıcak şu soğuk olacak gibi kurallar yok, ikisi de sıcak olabiliyor soguk da olur hiç problem yok) ve güzelce karıştırın.
  14. Servis tabağına alın ve dilerseniz ince kıyılmış maydanozlar da serpebilirsiniz. 
  15. Afiyet olsun :)) 

Hiç yorum yok: